Contact

Brochure 2018 online
Strowoning in BinnensteBuiten
Duurzame Huizenroute trekt belangstellenden
Uitnodiging innovatiepartnerschap kindcentra
Kijkje in slakkenhuisvormig huis

Archief

Kijkje in slakkenhuisvormig huis
Straw Blocks Systems werd onlangs tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute bezocht door de krant Tubantia en dit resulteerde in het online artikel 'Stroblok-bouwer Pim Hondeveld gunt bezoekers kijkje in slakkenhuisvormig huis in Gelselaar' van journalist Peter Zandee.

GELSELAAR - Hoe woon je duurzaam en ben je energieneutraal? Pim Hondeveld geeft een klopje op een stroblok in zijn model-huis, als hij bezoekers ontvangt in het kader van de Achterhoekse Duurzame Huizenroute.


Pim Hondeveld (r) laat bezoeker Wim Kloosters (l) details zien van het strohuis gebouwd met door Hondeveld ontwikkelde Straw blocks systems. Copyright fotograaf Cees Elzenga.

"Deze stroblokken worden gemaakt van stro uit de buurt. Je hoeft het niet de halve wereld over te vervoeren. Graan verfraait het landschap, je kunt er eten uit halen en hebt ook nog een dak boven je hoofd! En belangrijk: het komt van wat p de aarde groeit, en steeds bijgroeit.

Ventilatie
Wat is duurzaam, als het om wonen gaat? Het sterkste van Pim Hondevelds strohuis is waarschijnlijk nog het behaaglijke ervan. "Stro isoleert geweldig. Maar je hebt ook een goed binnenklimaat. Het Bouwbesluit schrijft voor dat je moet ventileren, en we hebben hier ook wel mechanische ventilatie", wijst Hondeveld naar boven. "Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig."

Zonnepanelen
Hondeveld (had na een loopbaan in de weg- en waterbouw eigenlijk een paar jaar geleden met pensioen gekund. Maar hij is nieuwe uitdagingen aangegaan voor duurzamer bouwtechnieken en is nu actief met Straw Blocks Systems.

"Je voetafdruk moet kleiner: je moet de aarde en het klimaat op aarde minder schade toebrengen. Dt is duurzaam. Als je alleen naar energie kijkt, wordt vaak geredeneerd: dat compenseren we met een paar extra zonnepanelen. Vaak zoeken we het in hightech. Maar zonnepanelen en techniek: die moet je wel eerst maken. Dan praat je over materialen die moeten worden gewonnen. In zonnepanelen zitten grondstoffen en je moet ze een keer vervangen. Recyclen. Over een jaar of twintig, dertig, misschien."

Na een paar seconden: "Strikt genomen heb je daar bij stro trouwens ook mee te maken. Om stro te verbouwen gebruikt de boer ook 40 liter diesel op een hectare akkergrond. Maar dan nog: ik stel dat stro een idealere grondstof is."

Zelf woont Hondeveld in een gemetseld stenen huis. "Dit strohuis hebben we een kleine vier jaar geleden gebouwd om te laten zien dat je stro kunt gebruiken voor elke vorm van ecologisch bouwen. Ik zu er in kunnen wonen, en zit hier natuurlijk ook wel heel veel. Maar je breekt een huis dat er al staat ook niet zomaar af."

Tiny house
Het slakkenhuisvormige huis zou als 'tiny house' kunnen gelden. Hondeveld: "Qua grootte wel. Maar als je voor 40 tot 50 vierkante meter qua kosten richting een ton gaat, dat is veel geld. Dit is een showmodel om materiaalgebruik te laten zien, en mensen zoals nu te laten ervaren hoe comfortabel het binnenklimaat is. Ik hoef de kachel maar iets te stoken om het aangenaam te hebben. Maar voor een bredere toepassing van stro als bouwmateriaal moeten we verder werken richting industrieel bouwen. Je wilt schone en snelle bouw. Een gebouw moet in een paar dagen staan. Doe je er lang over, dan valt het resultaat vaak erg tegen. Je bent dan kwetsbaarder voor fouten. Dan krijg je bijvoorbeeld lekken in de isolatie."

Bron: Tubantia.nl


Geplaatst op: 10-11-2017