Contact

Winnaar Innovatie Prijs Rabobank 2021
Brochure 2018 online
Strowoning in BinnensteBuiten
Duurzame Huizenroute trekt belangstellenden
Uitnodiging innovatiepartnerschap kindcentra

Archief

Duurzame Huizenroute trekt belangstellenden
Straw Blocks Systems werd onlangs tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute bezocht door de lokale krant Achterhoeks Nieuws Berkelland en dit resulteerde in het artikel 'Duurzame Huizenroute trekt belangstellenden' van journalist Richard Stegers.BERKELLAND - Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat is het uitgangspunt van de Duurzame Huizenroute. Er zijn tal van mogelijkheden om een woning of bedrijfspand te verduurzamen. Afgelopen zaterdag konden belangstellenden praktijkvoorbeelden zien tijdens de Duurzame Huizenroute. In de gemeente Berkelland waren twee bijzondere huizen te bezoeken. In Gelselaar kon inspiratie worden opgedaan bij het strohuis van Pim Hondeveld, terwijl in Geesteren de familie Tenhagen de deuren van hun energiezuinige boerderij openstelde voor publiek.

Duurzaamheid in combinatie met energiebesparing is hot. Mensen gaan er steeds bewuster mee om. Vanwege het financiele voordeel in de vorm van een lagere energierekening, maar ook het positieve effect op het milieu speelt een rol. De opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen, daar is iedereen het over eens. Iedereen kan een steentje bijdragen. Door maatregelen te treffen is het mogelijk een energiezuinig of zelfs energieneutraal huis te creeren. Dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. De deelnemers van de Duurzame Huizenroute verkondigden deze boodschap met verve. De bezoekers waren onder de indruk. "Het werkt heel goed om de maatregelen en het effect daarvan echt in de praktijk te zien. Dat geeft toch een ander gevoel", vertelde Monique Jansen.

Strohuis
In Gelselaar werd zaterdag het strohuis van Pim Hondeveld eveneens goed bezocht tijdens de Duurzame Huizenroute. De geinteresseerden waren verrast en keken hun ogen uit in de proefwoning. "Met geperste stroblokken kunnen natuurlijke, gezonde en zeer betaalbare huizen worden gemaakt", doceerde de bedenker. "Het is het bouwmateriaal voor de toekomst." Stro is een restproduct van graan, overal beschikbaar en daardoor uitermate duurzaam. Verder heeft het een hoge isolatiewaarde. Het energieverbruik is minimaal en door de natuurlijke ventilatie heerst een gezond binnenklimaat in de woning. "Het concept slaat aan, er is sprake van een stroomversnelling", vertelde Hondeveld aan de bezoekers. "Het gaat de goede kant op. We hebben al verschillende prijzen gewonnen en ons systeem met stroblokken wordt ook in de praktijk toegepast, zelfs in het buitenland. Bij huizen maar ook scholen en bedrijfspanden. Dat komt door de vele voordelen waaronder een korte bouwtijd. De belangstellenden vonden het razend interessant. "Als ik nog een keer nieuw ga bouwen, ga ik hier serieus naar kijken", liet een bezoeker zich ontvallen.

Bron: Achterhoek Nieuws Berkelland


Geplaatst op: 10-11-2017