Contact

De stroblokken

Onze machines maken geprofileerde precisieblokken van geperst stro. Het profiel bestaat uit messing en groef zodat de blokken in elkaar grijpen. Hierdoor is het mogelijk om met geperst stro vlakke, sterke en stabiele wanden te realiseren met een minimum aan (relatief dure) constructiedelen. Door de perfecte pasvorm ontstaan er geen noemenswaardige koudebruggen of materiaalspanningen en is de kans op lekken in de isolatie nihil. Naast blokken met messing en groef kunnen we ook blokken met alleen groeven maken, hiermee kunnen we holle ruimte in wand creëren voor het eventueel opnemen van leidingwerk of constructiedelen. De standaardafmeting is 40 x 40 cm (h x b). De lengte is afhankelijk van de toepassing of wensen van de opdrachtgever en kan variëren van 40 tot 120 cm. De dichtheid is 125 kg/m3, waardoor de stroblokken wat steviger en harder zijn dan strobalen. Er is een breed scala aan vormen en maten zodat een ieder gewenst bouwwerk kan worden gerealiseerd zonder enige bewerking aan de blokken. Wij maken bijvoorbeeld trapeziumvormige blokken voor koepelvormige dakconstructies. De vorm van deze blokken maken ander constructiemateriaal overbodig. Puur stro met enkel touwtjes eromheen, net als bij een strobaal.

De bouwelementen

Van de geperste stroblokken worden bouwelementen samengesteld. Constructiedelen van hout of ander materiaal bevinden zich aan de buitenzijde of in het midden van het element, afhankelijk van de toepassing. Wij maken elementen voor hoekoplossingen, gevel, vloer en dak in verschillende afmetingen, met een standaarddikte van 40 cm. Het gehele gebouw heeft dus een schil van 40 cm dik geperst stro! De buitenkant van al onze elementen wordt standaard voorzien van een grondlaag leem met een minimale dikte van 1 cm waarmee het voldoet aan de normen t.a.v. brandvertraging. Hiermee zijn de elementen tevens stofvrij en enigszins beschermd tegen de directe indringing van vocht. De verdere afwerking kan naar wens van hout, leem of ander materiaal. Onze blokken en elementen worden op een heel efficiënte manier gemaakt en geassembleerd tot een compleet gebouw (ruwbouw). Hierdoor kunnen wij kwalitatief hoogwaardige en prijsgunstige gebouwen realiseren.

Van de geprofileerde stroblokken worden verschillende prefab bouwelementen gemaakt,
zoals:
• Gevel en hoekelementen
• Vloerelement
• Dakelement
Ons voorbeeldgebouw De Steltloper is een igloachtig gebouw. Het koepeldak is gemaakt van trapeziumvormige stroblokken, die constructiemateriaal overbodig maken.